YDS ve YÖKDİL Arasındaki Farklar – YDS ve YÖKDİL Sınavına Kimler Girebilir?

Yazar:
YDS ve YÖKDİL Arasındaki Farklar – YDS ve YÖKDİL Sınavına Kimler Girebilir?
0
Yazıyı Paylaş

YDS – YÖKDİL Sınav Hazırlık

YDS ve YÖKDİL Sınavlarına Kimler Girebilir?

YDS sınavı yüksek lisans, doktora ve akademik kadro alımları ile devlet memuru alımlarında KPSS yabancı dil puan türü isteyen kadrolara başvuruların yanısıra, YDS sınavı özel sektörde de bir çok firma tarafından belli pozisyonların işe alım şartları arasında yabancı dil yeterliliğini belgelemede kullanılmaktadır.

Eskiden yapılan ÜDS sınavının bir devamı niteliğinde olan YÖKDİL sınavı ise, YÖK ve ÖSYM işbirliği ile yapılmakta ve genel olarak akademik kadro alımlarında kullanılmaktadır. YDS ve YÖKDİL sınavlarının birbirine denkliği olduğu için yüksek lisans, doktora ve akademik kadro alımlarında bir çok okulda her iki sınav sonucunu da geçerli sayılmaktadır.

Yukarıda belirtilen gruplar dışında, birçok üniversite İngilizce hazırlık okulundan muafiyet için dil yeterliliğini belgelemede YDS ve YÖKDİL sınavlarını kabul ettiğinden dolayı üniversite hazırlık okulu öğrencileri de bu iki sınava yoğun olarak ilgi göstermektedir.

YDS ve YÖKDİL sınav başvuruları ais.osym.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

YDS ve YÖKDİL sınavlarını düzenleyen kurum olan ÖSYM’nin sınav takvimine göre 2020 yılında ikişer defa yapılacak olan YDS ve YÖKDİL sınav tarihleri ile ilgili detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

[yikes-mailchimp form=”29″ title=”1″ description=”1″ submit=”Kaydol”]

YDS ve YÖKDİL Arasındaki Farklar?

İlk önce YDS ve YÖKDİL sınavlarının ortak noktalarına bakalım:

  • YDS ve YÖKDİL sınavları katılımcıların İngilizce kelime bilgisi, gramer bilgisi ve okuduğunu anlama becerilerini ölçen çoktan seçmeli sınavlardır.
  • Her ikisi de 80 sorudan oluşur ve 180 dakika sürer. Her soru 1.25 puan değerindedir.

 

Soru tipi olarak YÖKDİL sınavlarında YDS sınavlarına ek olarak bir iki soru tipi bulunmaktadır ancak iki sınav arasındaki temel fark YÖKDİL sınavının Sosyal Bilimler, Fen/Mühendislik ve Sağlık Bilimleri olarak üç kitapçık olarak uygulanmasıdır. Katılımcılar sınava hangi daldan gireceklerini başvuru esnasında belirtirler. Çoğu zaman bu seçim sınav sonucunun kullanılacağı kurumda hangi tür puan istendiğine bağlıdır.

Eğer bu kurum herhangi bir sınırlama koymuyorsa, kelimelerin nispeten daha kolay olmasından dolayı öğrencilere YÖKDİL sosyal bölümden sınava girmelerini tavsiye ederiz.

Soru kategorileri olarak YDS ve YÖKDİL sınavları arasında küçük farklar bulunmaktadır. Bunlar bazı dönemler değişiklik gösterse de fikir vermesi açısından: Çeviri soru sayısı YDS’de 6 tane iken, YÖKDİL’de 12 çeviri sorusu bulunuyor. Okuma parçaları YDS’de daha uzundur ve parça başına 4’er soru vardır. YÖKDİL’de ise daha kısa okuma parçalarından 3’er soru sorulur.

 

Bunlar da ilginizi çekebilir:

İndirilebilir YDS / YÖKDİL Kaynakları

2020 İlkbahar YÖKDİL + YDS Kurs Programımız

Eğitim Sistemimiz

×

WhatApp Hattı

× BİLGİ AL (Whatsapp)