Categories: YTÜ İYS

YTÜ İYS Formatı Değişti – Yeni İYS Formatı

YTÜ İYS Sınavında Yeni Format!

YTÜ YBD sayfasında yayınlanan açıklama ile İYS sınav formatında 4 Eylül 2018 sınavından itibaren belli değişiklikler yapıldı. Bu yazımızda hepinizin anlayabileceği şekilde, eski formatla kıyaslayarak yeni sistemi anlatmaya çalışacağım.

Yeni İYS formatı kimlere uygulanacak?

Herşeyden önce şunu belirtelim ki yeni format 2016 girişli öğrencilere uygulanmayacaktır. Okul, 2016 girişli öğrencilerin gireceği 4 Eylül İYS sınav formatında herhangi bir değişiklik yapmadı. Bu arkadaşlara yine eski İYS formatı uygulanacak.

2017 girişli olan ve 2018 yılında okulu yeni kazanacak olan öğrencilere 4 Eylül İYS sınavından itibaren yeni format uygulanacaktır.

İYS’de Neler Değişti? – 2 Aşamalı İYS

Yeni İYS formatında en göze çarpan değişiklik sınavın artık 2 aşama olarak yapılacak olmasıdır. Her bir aşama 50 puan üzerinden değerlendirilir. Eylül, Ocak ve Haziran İYS sınavlarında uygulamada farklılık vardır:

  • Eylül İYS sınavında 1. aşamada baraj sistemi uygulanacaktır. İlk aşamadan en az 25 alan öğrenciler 2. aşamaya girecekler. İki aşama sonunda toplam 60 puan alan öğrenciler sınavı geçmiş sayılacaklar.
    Bu sınavdan geçerli not alamayan okula yeni başlayan öğrenciler hazırlıkta ilgili kurlara yerleştirilirler. Bu konudaki detaylı bilgiye önceki yazımdan ulaşabilirsiniz.
  • Ocak ve Haziran İYS sınavlarında da sınav 2 aşamalı olarak yapılacak. Ancak bu sınavlarda ilk aşamada 30 puan barajı uygulanmaz. Beklemeli veya okula devam eden bütün öğrenciler Ocak ve Haziran İYS sınavlarına her iki aşamasına da girerler ve geçmeleri için 60 puan almaları yeterlidir. Okula devam eden öğrencilerin bu sınavlara girebilmesi için devamsızlık sınırını aşmamış olmaları gereklidir.

 

Yeni İYS Sınav İçeriği

İYS 1. Aşama:

50 puan değerindedir. Bu bölüm eski İYS sınavının optik bölümü ile aynı soru tiplerinden (Cloze Test, Yakın Anlam, Reading, Paragraf Tamamlama) oluşur. Ancak yeni İYS formatında her bir soru tipinin sayısı ve puanlaması değiştirilmiştir.

Görüldüğü gibi yeni İYS formatında Cloze Test soru sayısı 20’ye düşürülmüştür. Reading sorularının puanları da 1.25 puana düşürülüp toplam soru sayısı 14’e çıkmıştır. Paragraf tamamlamalar da yeni İYS formatında 1.25’dan hesaplanacaktır.

İYS 1. Aşama için genel değerlendirme:
Yeni formatta artık Reading ve Paragraf Tamamlama soruları İYS sınavında biraz daha önemli hale gelmiştir. Ancak halen sınavın 1. aşamasının büyük bölümü Cloze Test sorularından oluşmaktadır.

İYS 2. Aşama: 

Bu bölüm de 50 puan değerindedir. Her biri 25 puan değerinde olan dinleme (Listening) ve yazma (Writing) bölümlerinden oluşur. Önceki sınavlara göre farklara bakalım:

Yeni İYS Listening’de sınava Note Taking bölümü eklenerek Listening puanı 15’ten 25 puana çıkarılmıştır. Listening parçaları önceki sınavlarda olduğu gibi ikişer defa dinletilecektir. Note-Taking Listening ile ilgili olarak detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Writing bölümü yeni formatta da 25 puan değerindedir. Öncekine ek olarak sınava Cause ve Effect essay tipleri eklenmiştir. Yani İYS Writing sınavında 4 Essay tipinde sorumlusunuz. Ancak sınavda bunlardan essay tiplerinde sadece 2 tanesi sorulacaktır. Öğrenciler bunlardan birini seçip 300-350 kelimelik bir essay yazacaktır.

İYS 2. aşama için genel değerlendirme:
Listening’in İYS sınavında artık çok daha önemli hale geldiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, sınavın bu bölümüne yönelik daha detaylı bir çalışma yapılması ve sınav günü oluşabilecek dikkat dağıtıcı etkenlerin elimine edilmesi daha önemli hale gelmiştir.

İYS Writing bölümüne önceki essay tiplerine ek olarak Cause ve Effect essay tipleri eklendi. Burada bu essay tiplerine yönelik formata, gramer ve kelime yapılarına hakim olmanız işinizi çok kolaylaştıracaktır.

İYS Sınavı Zorlaştı mı?

Birinci aşama için bunu söyleyemeyiz. Soru tiplerinin puanlamalarında belli değişiklikler yapıldı ancak neticede soru tipleri halen eski sınavla aynıdır. Ancak İkinci aşamada Listening’in toplam puanının 15’ten 25’e çıkarılarak sınava Note Taking formatının eklenmesi bu bölümü biraz zorlaştırmıştır. Ancak imkansız gibi bir durum da yoktur. Bu konuda sınava girmeden önce MUTLAKA yeterince pratik yapıp bu Listening formatına aşinalık kazanın!

Note-Taking Listening’le ilgili olarak ilerleyen günlerde buradan sizler için paylaşımlarımız olacaktır.

Hepinize iyi çalışmalar dilerim! 🙂

[yikes-mailchimp form=”6″ title=”1″ description=”1″ submit=”Kaydol”]

 

Savaş Koç

Share
Published by
Savaş Koç

Recent Posts

ONLINE Sabancı ELAE Sınav İçeriği ve Detayları

Sabancı ELAE Online Sınav İçeriği Sabancı Üniversitesi Hazırlık Okulu tarafından Ağustos 2020'den beri dönem dönem…

2 sene ago

YENİ Kadir Has Hazırlık Atlama Sınavı: KHAS STYS | Konular, Kelime Listesi, Örnek

Kadir Has Hazırlık Okulu Sınav Sistemi Değişti: KHAS STYS   Kadir Has Üniversitesi hazırlık okulu…

3 sene ago

Kadir Has Üniversitesi Hazırlık Atlama – Hazırlık Destek Kursu

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ HAZIRLIK ATLAMA  - HAZIRLIK DESTEK   "Pandemi sürecinde mecburen online olarak yapılan…

4 sene ago

IELTS Sınavı Reading: Hiçbir Yerde Bulamayacağınız Tavsiyeler ve Bilgiler

IELTS Sınav Hazırlık Kursu IELTS READING Hiçbir Yerde Bulamayacağınız Tavsiyeler ve Detaylar İstanbul Dil Akademisi'nde…

4 sene ago

ONLINE Sabancı ELAE Sınav İçeriği Değişti! Detaylara Bakalım

Sabancı Üniversitesi Online ELAE Sınav İçeriği Değişti! Merhaba Arkadaşlar, Sabancı Üniversitesi Hazırlık Okulu tarafından online…

4 sene ago

YTÜ Hazırlık 2020 – 2021 Akademik Takvimi Açıklandı!

YTÜ Hazırlık Okulu (YBD) 2020 - 2021 Akademik Takvimini Açıkladı YTÜ Hazırlık Okulu (YTÜ YBD)…

4 sene ago