Hemen her sınav döneminde YÖKDİL sınavına girmek isteyen herkesin aklında bu soru vardır. Bunun altındaki mantığın “eğer sınav kaldırılacaksa çalışmam boşuna gider,” gibi bir düşünce olduğunu söyleyebiliriz. Bu soruyu cevaplamadan önce konu ile birebir alakalı birkaç konuya değinmek istiyorum.
Öncelikle, YÖKDİL sınavı ÖSYM tarafından yapılan bir sınav değildir. Sınav YÖK tarafından Ankara Üniversitesi’ne hazırlatılmaktadır. Sınavın uygulamasını da Anadolu üniversitesi yapmaktadır. Yani, YÖKDİL sınavının ÖSYM ile bir bağlantısı yoktur. ÖSYM, hali hazırda sadece YDS sınavını yapmaktadır. Peki YÖK neden sınav yapıyor?
Daha önce YÖKDİL benzer bir sınav olarak ÖSYM tarafından yılsa iki defa yapılan ÜDS sınavı vardı. İnsanlar bu sınava sağlık, fen ve sosyal olmak üzere kendi alanlarında girip yeterliliği verince akademik kariyerlerine devam ediyorlardı. Daha sonra ÜDS sınavının kaldırıldı ve insanların sadece YDS sınavına girmeleri istendi. YDS sınav sayısı azaltıldı ve sınavın zorluk seviyesi arttı. Bu süreçte, birçok kişi YDS sınavından kendileri için gerekli olan puanı alamadığı için kariyerlerini ya da eğitim hayatlarını noktalamak zorunda kalarak ve hayatlarında ilerleme sağlayamadılar. YÖK bu soruna çözüm getirmek adına YÖKDİL sınavını getirerek 2017’de 3 tane, 2018’de de 2 tane sınav yaptı. Alınan sonuçlara bakıldığında kolayca anlaşılmaktadır ki, bu sınava ihtiyaç vardır.
Ülkemizde alanında uzmanlaşmaya, yüksek lisans ya da doktora yapmaya çalışan insanların bir dil puanı alması gerekmektedir. Bu nedenle, YÖKDİL gibi alana yönelik soru çözme şansınızın olduğu, ayrıca mevcut YDS sınav sayısına ek olarak yılda ortalama 2 defa yapıldığı için eldeki sınav sayısını arttırdığından YÖKDİL’in varlığı ile insanlar farklı üniversitelerde çalışma, kariyerlerinde ilerleme şansını elde etmektedir.
YÖK başkanının açıklamalarına bakarsak, sınavın devamlılığını destekleyen açıklamalar yapıldığı görülmektedir. Yani söylentilerin aksine, YÖKDİL sınavının kalkacağına dair hiçbir işaret yoktur. Hatta bizim düşüncemize göre, düşük bir olasılık da olsa Aralık 2018 ortaları ya da sonlarına bir sınav konabilir. Ama daha yüksek bir ihtimal olarak 2019 Şubat sonu – Mart başında bir YÖKDİL sınavı olacaktır.
YÖK şimdiye kadar YÖKDİL sınavları tarihini sınava en erken 5-6 hafta kala duyurdu. Yani örneğin Kasım 26’da sınav duyurusu yapılsa ve Aralık 29’da sınav yapılacak dense çalışmak için sadece 5 hafta gibi bir süreniz olacaktır. Bu da aslında çok uzun bir süre değildir. Bu nedenle, çalışmaya başlamak için sınavın duyurusunu beklemeyin!
Sınav hazırlık aşamasını sadece YÖKDİL değil de, YDS + YÖKDİL diye düşünün. Soru tiplerinin çoğu benzer olduğu için yapacağınız çalışma hem YDS, hem de YÖKDİL için işinize yarayacaktır. Bugüne kadar yapılan sınavları düşünürsek YDS’ye hazırlanan bir kişi zaten YÖKDİL’den daha yüksen puan alır. Son yapılan sınavda YDS ile YÖKDİL arasında puan farkı ortalama olarak 25 puanı geçmiştir.
Hedeflerinizden vazgeçmeyin! YDS ve YÖKDİL yapılabilir sınavlardır. Ancak bu işi taktik, teknik, “şunu görünce bunu yapıştır” gibi düşünmeyin. İyi ve yoğun bir eğitim ile gramer, kelime ve çeviriye dayalı bir programla hedef puanınıza 4-5 aylık bir süreçte ulaşmanız zor olmaz.
İyi çalışmalar!
[yikes-mailchimp form=”29″ title=”1″ description=”1″ submit=”Kaydol”]
Sabancı ELAE Online Sınav İçeriği Sabancı Üniversitesi Hazırlık Okulu tarafından Ağustos 2020'den beri dönem dönem…
Kadir Has Hazırlık Okulu Sınav Sistemi Değişti: KHAS STYS Kadir Has Üniversitesi hazırlık okulu…
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ HAZIRLIK ATLAMA - HAZIRLIK DESTEK "Pandemi sürecinde mecburen online olarak yapılan…
IELTS Sınav Hazırlık Kursu IELTS READING Hiçbir Yerde Bulamayacağınız Tavsiyeler ve Detaylar İstanbul Dil Akademisi'nde…
Sabancı Üniversitesi Online ELAE Sınav İçeriği Değişti! Merhaba Arkadaşlar, Sabancı Üniversitesi Hazırlık Okulu tarafından online…
YTÜ Hazırlık Okulu (YBD) 2020 - 2021 Akademik Takvimini Açıkladı YTÜ Hazırlık Okulu (YTÜ YBD)…